onsdag 24 september 2008

Stoppa mobbningen

Tänkte faktisk ganska länge på just detta problemet som allt mer är synligt i skolor. Det är så sorligt att sådant händer. Vi måste höja våran röst och försöka rädda dessa stakars människor som är dagligen utsatta för sådana hemska saker. Vissa barn kan absolut inte ha nån vän, eftersom de som mobbar de, förbjuder andra barn att umgås med de. Mobbarna kanske inte alls tänker att det förstör människors liv, de kanske tycker att det är bara en rolig grej och de njuter av att göra det. Det är hemsk och omänskligt.

Till mobbarna: Tänk att det är era liv det handlar om, tänk att du kunde vara i samma position som de du mobbar, tänk att du har inga vänner och att ingen vågar umgås med dig på grund av dina mobbare, tänk att du varje dag bli slagen, tänk att du varje dag kommer hem gråtande, ledsen. Det är hemsk eller hur? Kan du inte ställa dig i deras situation och försöka inse hur de du mobbar känner sig? Du kanske aldrig i hela ditt liv var uttsatt för något så hemsk eller du kanske var ju det. Om du var det då behöver du inte ösa din vrede på människor som har ingenting med det att göra. De har inte gjort dig något illa, varför skulle du betee dig som en oförståndig människa. Du skulle i stället vissa att du är inte som dina mobbare. Du borde vara million gånger bättre person än de som mobbat dig. Vi är alla människor, vi alla gör misstag, vi är inte perfekta, men det betyder inte att vi ska betee oss hemsk mot varandra. Du som aldrig har varit om något så hemsk som mobbningen men själv håller på att mobba andra ska skärpa dig just nu. Du har ingen aning hur stort sår du orsakar i deras liv. Sår som kommer att följa de hela livet, om de nu överlever dessa hemska saker du gör mot de.
Oj, så lång har jag inte tänkt, säger du. Nej, du tänkte inte alls. Det är problemet.
Om mobbarna tänkte lite bättre då skulle vi inte haft så många självmord. Ja, precis. Du hörde rätt det här kallar jag också mord.
Du som mobbare borde inse att om någon tagit sitt liv på grund av dig, då är det samma sak som att du själv har skjutit den person.

Till alla andra: Var försiktig hur du beteer dig och hur du behandlar andra människor. Vi skulle alla höja våran röst och stå emot mobbningen. Vi måste öppna våra ögon och inse att det verkligen händer och att det är inte så långt borta någonstans på andra sidan av jordkloten. Nej, det händer här och vi borde stoppa det. Om vi alla säger vad vi tycker, och om vi alla försöker göra något för att stoppa det, vi skulle absolut rädda många människor. Varför inte börja nu på en gång?

Inga kommentarer: